UTRECHTSE SCHAKERS SPELEN TEGEN CURAÇAO

 

Op zaterdagavond 11 maart zal een aantal Utrechtse clubschakers in teamverband spelen tegen Curaçao. Dit is een belangrijke primeur, want deze wedstrijden worden via het Internet gespeeld. Het treffen tussen Utrecht en Curaçao bestaat uit  demonstratiematches, die de inleiding zijn tot een mondiale team competitie, welke in 2007 officieel van start zal moeten gaan.  

De Utrechtse schakers zullen hun partijen spelen in het Internet Cafe Telecorner aan de Kanaalstraat, terwijl de Curaçaosche schakers spelen in het Van der Valk Plaza Hotel in Willemstad.

Als eerste komt het jeugdteam van schaakvereniging Moira Domtoren aan de beurt. Zij zullen het aan acht borden opnemen tegen jeugdschaakvereniging Janwe uit Curaçao. Vervolgens komt een selectie van Hot-Spirit aan de beurt. Zij komen uit tegen de vereniging Nacho Moron. Hot-Spirit is de naam van een maandelijks toernooi, dat gespeeld wordt in het gelijknamige buurthuis in de wijk Lombok. De selectie van Hot-Spirit bestaat uit spelers van de verenigingen Paul Keres, USC de Rode Loper en SC Utrecht.  

De eerste teamwedstrijd van Moira Domtoren staat gepland om 19h00 en publiek is van harte welkom om dit spektakel te komen bekijken in Internet Cafe Telecorner.

 

Schaakvereniging Janwe uit Curaçao speelt op zaterdag 11 maart tegen het jeugdteam van Moira Domtoren

 

Op zaterdagavond 11 maart 19h00 zal het jeugdteam van Moira Domtoren spelen tegen het jeugdteam van de Curaçaosche schaakvereniging Janwe.  Deze teamwedstrijd wordt gespeeld via het Internet. De jeugdspelers van Moira Domtoren spelen hun partijen vanuit Internet Cafe Telecorner aan de Kanaalstraat en de Curaçaosche jeugdspelers komen hiervoor samen in het Van der Valk Plaza Hotel in Willemstad. Het team van Moira Domtoren wordt op dit moment samengesteld door Tia van der Let. Ondanks de onderlinge afstand van meer dan 9,000 kilometers zullen de spelers elkaar toch kunnen zien, want er wordt ook gebruik gemaakt van Webcam. De jeugdspelers treffen elkaar aan acht borden en er wordt gespeeld in het Rapid speeltempo.

Na de jeugdmatch volgt om 20h00 het Utrechtse team van Hot-Spirit. Zij zullen twee Rapidwedstrijden spelen tegen Curaçaosche schaakvereniging Nacho Moron. De voorlopige selectie van het Hot-Spirit team bestaat uit: Jan Jaap Janse, Mart Renders, Evert van Heel, Gert Hageman en Simon Kronemeijer (allen van schaakvereniging Paul Keres), Ernst van der Vecht en Chris Lutz (beiden van UCS de Rode Loper) en Menno Visser (SC. Utrecht).

 

Deze Internetwedstrijden zijn een initiatief van het campagne team van de Nederlander Bessel Kok. Bessel Kok heeft zich kandidaat gesteld om president van de wereldschaakbond FIDE te worden. De verkiezingen worden in mei tijdens de Schaak- Olympiade in Turijn gehouden.

Teamcompetitie via het Internet is een belangrijk onderdeel van zijn programma, want dit kan vele landen en regio’s uit hun sportief isolement verlossen. Ger Jan Meijer uit Curaçao maakt deel uit van het campagne team van Bessel Kok en heeft een plan voor Internationale Internet competitie opgesteld. Eilanden als Curaçao hebben te maken met grote afstanden en hoge reiskosten om internationale wedstrijden te kunnen spelen en Internet brengt hier uitkomst. Het geeft natuurlijk ook Nederlandse schaakteams de mogelijkheid om tegen tegenstanders over de gehele wereld te gaan spelen. Het plan van Meijer is door de internationale schaakwereld warm ontvangen en inmiddels heeft er al een aantal landen interesse getoond om zich bij dit initiatief aan te sluiten. Paraguay, Turkije, Papua New Guinea en enkele Afrikaanse landen hebben al aangegeven ook graag mee te willen gaan doen. De Curaçaosche schakers spelen overigens voor de wedstrijden tegen Utrecht eerst een interland tegen het nationale schaakteam van Malta. 

Het is de bedoeling dat er gedurende 2006 nog vele demonstratiematches gespeeld gaan worden en dat er in 2007 met een offiële competitie begonnen wordt.

 

Pascal Boittin tekent voor het Utrechtse deel van de organisatie. De matches worden gespeeld met het schaakprogramma Fritz via de server van de Duitse firma Chessbase. De technici van Chessbase zullen ook de nodige support leveren.

Jeugd Moira Domtoren Hot-Spirit team